Goed Zorgen Voor Jezelf. Hoe Doe Je Dat Eigenlijk?

Vorige week had ik een leuk gesprek. Het ging over….goed zorgen voor jezelf. Ik merkte dat “goed zorgen voor jezelf” niet voor iedereen hetzelfde betekent. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan dat de betekenis voor een ander zó anders kan zijn. Daarom vertel ik nu wat “goed zorgen voor jezelf” voor mij betekent.

Goed zorgen voor jezelf betekent voor mij streng zijn voor jezelf. Jezelf niet als een mietje behandelen. Jezelf bepaalde doelen stellen. Een bepaald plan maken wat je dan ook nakomt. 

Goed zorgen voor jezelf betekent voor mij dus niet persé mild zijn voor jezelf. Of dat alles maar mag. Of dat je altijd excuses bedenkt. Dat je altijd redenen verzint dat iets niet zou kunnen. Neehee.

Goed voor jezelf zorgen is voor mij jezelf “aanpakken”! Ervoor zorgen dat je die dingen doet die goed voor je zijn. Ervoor zorgen dat je die dingen onderneemt die je met jezelf hebt afgesproken. Dat je jezelf niet laat overnemen door zelfmedelijden of door gemakzucht.  Door gedachten als “laat maar zitten” en “ik kan het toch niet”. Al die gedachten en overtuigingen moet je juist loslaten.

Goed zorgen voor jezelf is voor mij de doelen halen die je voor ogen hebt. Dat je die dingen doet die ervoor zorgen dat jij wordt wie je wil zijn. Dat je dus sneller wordt wie je eigenlijk bent.

Voor mij staan deze woorden centraal in mijn leven. “Ik wil worden wie ik eigenlijk ben”. Dat betekent dat ik wil bereiken wat ik voor ogen heb om te bereiken. Voor mij betekent dat dat ik zo veel mogelijk mensen wil helpen. Ik wil ze helpen om datgene te bereiken wat ze het liefste willen. 

Soms zijn er heel veel hindernissen te nemen. Vaak zijn er heel veel stappen te maken. 

Ik help mensen die hindernissen hebben qua gezondheid. Mensen met overgewicht, gewrichtsklachten, ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, hoge bloeddruk, en ga zo maar door. Ik help ook mensen met psychische obstakels. Mensen met depressieve gevoelens, het gevoel niet goed genoeg te zijn, burn-out, stessgevoelig, en nog veel meer.

Als je goed voor ogen houdt wat je wil, dan is het heel vaak bereikbaar. Heel vaak is het mogelijk de dingen te bereiken die je graag wil bereiken. Als je voor jezelf een goed plan maakt. Een plan om de dingen te kúnnen bereiken die je wil bereiken. En dat is goed zorgen voor jezelf!

Om goed te kunnen zorgen voor jezelf is het belangrijk dat je een commitment maakt. Een commitment betekent voor mij; een afspraak met jezelf waar je je aan houdt. Een commitment is niet “een voornemen”, nee het is een afspraak met jezelf. En gewoon doen wat je je voorneemt. 

Dat betekent bijvoorbeeld ook op tijd naar je bed gaan en de verleiding weerstaan om nog die leuke film op Netflix te kijken, omdat het anders te laat wordt. Het betekent ook zorgen dat je gezond eet. Ook al is de verleiding soms groot om in plaats van die gezonde maaltijd iets makkelijks uit het schap in de supermarkt te trekken. Het betekent ook genoeg bewegen. Zelfs als het regent buiten ga je een halfuurtje wandelen. 

Schud een keer goed met je hoofd en ga door met wat je je had voorgenomen. In plaats van bankhangen op tijd naar bed. In plaats van de pizza dat gezonde recept koken. Dát is goed zorgen voor jezelf.

Goed zorgen voor jezelf is ook opstaan als je bent gestruikeld. Lukt een keer iets minder goed dan je had gehoopt, ga dan door en hou vol.

Aan de andere kant vind ik het ook belangrijk dat je mild kunt zijn voor jezelf. Dat je veel eerder iets hebt bereikt dan sommige mensen denken. Mild zijn is ook goed zorgen voor jezelf. Mild zijn is iets anders dan slap zijn.

Ga eens goed kijken hoe jij dat doet. Of jij al goed genoeg zorgt voor jezelf. Ben je streng genoeg voor jezelf? En ook mild genoeg? Heb je afspraken met jezelf gemaakt en houd je je daaraan? Als dat nog niet zo is, of nog niet genoeg zo is, ga het dan invoeren. En begin met kleine stapjes. Begin met kleine afspraken met jezelf.

Ben je er klaar voor om direct te starten met beter zorgen voor jezelf? Download dan hier mijn gratis videotraining. In deze training leer ik je hoe je kunt luisteren naar je lijf en daardoor goed voor jezelf kunt zorgen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu